Skriveni Zagreb

Skriveni Zagreb

srijeda, 30. listopada 2013.

Halloween na zagrebački način

Halloween ili Noć vještica drevni je keltski praznik koji postoji od davnina te se nije iskorijenio ni danas, stoljećima kasnije, iako se njegov smisao uvelike promijenio. Noć vještica u Americi postala je već tradicionalna večer u kojoj se djeca maskiraju u omiljene junake, dobre vile, vještice, zombije, vampire te prikupljaju slatkiše, a i stariji uživaju u rezbarenju bundeva koje su postale neizostavan detalj ove popularne noći.
Izvor fotografije: www.les-photos-gratuites.net

Ovaj neobični praznik ujedinjava brojne mistične priče, a jedno od njih je da je ovo vrijeme lutajućih mrtvih u kojima ljudi iznose hranu (u moderno doba slatkiše) kako bi umirili duhove umrlih. Naravno, i Hrvatska je popularizirala ovaj običaj, stoga nije neobično vidjeti bundeve na kućnim ulazima, mlade kako odlaze u klubove zamaskirani u najkreativniju odjeću jer su  organizirane brojne proslave uz neizostavno pričanje zastrašujućih priča.
Izvor fotografije: www.secret-zagreb.com

I sad, vjerojatno se pitate kako su ove dvije fotografije povezane jedna s drugom? Iako biste mogli biti na dobrom tragu, vjerojatno ćete pogriješiti. No, odgovor na ovo zagonetno pitanje slijedi vrlo uskoro, samo vam treba mrvica strpljenja… 

Nema komentara:

Objavi komentar