Skriveni Zagreb

Skriveni Zagreb

četvrtak, 14. studenoga 2013.

Nomina sunt odiosa iliti kako je Zagreb dobio ime?

Zagreb…kad izgovorite ovu riječ, koje asocijacije ona u vama budi? Razmišljate li otkuda je naš popularni grad dobio ovakvo ime? Imena nisu mrska, kako izreka kaže, još više ako je riječ o našoj metropoli. Sigurno je da trebamo „zagrebati“ ispod površine i vratiti se nekoliko stoljeća ranije.
Izvor fotografije: hr.wikipedia.org
Sigurno su svi barem jednom prošli pored poznate fontane Manduševac na Trgu bana Jelačića. Prema legendi, upravo je po njoj Zagreb dobio ime, a heraldičkim je simbolima Manduševac prikazan kao grb Zagrebačke županije. Zagrepčanima je stoljećima bio najvažniji izvor vode, na prostoru bivšeg sajmišta Harmice ispod zidina staroga Zagreba. Na tom zdencu, jednoga dana, sjedila je lijepa djevojka Manda kad ju je susreo vitez i upitao: „Mando, dušo, zagrabi vode!“ Upravo od tih riječi složene su novotvorenice „Manduševac“ i  „Zagreb“.
Izvor fotografije: www.crometeo.net
Kako smo se zadržali na glavnom trgu, prošetat ćemo malo i našom popularnom Ilicom te tržnicom Dolac, i od ovih poznatih mjesta otkriti njihovu nepoznatu, još skrivenu stranu. Sve što vi trebate napraviti jest nastaviti čitati naš blog i uživati u hladnim danima gdje će vaše znanje svakako biti „podgrijano“!

Nema komentara:

Objavi komentar