Skriveni Zagreb

Skriveni Zagreb

četvrtak, 21. studenoga 2013.

Sunčev sustav u Zagrebu


Sunčev sustav u našem glavnom gradu? Sigurno ste pomislili da su se nekome „lončići u glavi“ opasno pobrkali, no zaista je istina da Zagrepčani, jedinstveni u svijetu, imaju pravi model sunčeva sustava.

Ovaj  model napravio je još davne 2004. godine umjetnik Davor Preis vođen instalacijom „Prizemljeno Sunce“ u samom centru Zagreba i središtem ovog sustava. Umjetnik je, s obzirom na veličinu Sunca, po cijelom gradu i širem području „razasuo“ planete čije su lokacije u skladu sa stvarnim udaljenostima planeta u našoj galaksiji.

Sigurni smo kako ste puno puta i prošli pored ovih minijaturnih „kuglica“, a da ih uopće niste ni primijetili. Ako u skoroj budućnosti budete imali vremena za istraživanje, svoj pogled usmjerite na pod i za kojih tridesetak kilometara, obići ćete ih sve i usput saznati njihova točna imena i udaljenosti od Sunca. Za one manje ambiciozne, tri najbliža planeta Suncu ujedno se nalaze u neposrednoj blizini Trga bana Jelačića. Zagreb opet nudi svima putovanje kroz svemir, bez napuštanja udobnosti grada.

Nema komentara:

Objavi komentar